Aktiviteter för stora och små!

Dansstopp med grannarna eller bland granarna? Ljudbok under täcket eller utomhus på snötäcket? Här kommer några roliga tips för både stora och små på utomhusaktiviteter oavsett barmark, snö eller regn.

1. Utomhusdisco

Detta blir garanterat en rolig aktivitet för både små och vuxna. Ta med en uppladdningsbar högtalare och lek ’’dansstop’’. När lekansvarig pausar musiken åker de personer som rör på sig ut ur tävlingen. Sista personen som är kvar vinner. Om du inte känner för dansstop så fungerar även lite härlig bakgrundsmusik under snögubbebyggen eller sandlådelek. Eller så kan du arrangera ett riktigt utomhusdisco! Det är endast kreativiteten som sätter gränser.

2. Sitt utomhus med filtar och lyssna på ljudbok

Ta med nåt varmt att dricka för en extra mysig stund.

3. Bingo

Ta fram ex antal föremål från naturen, trädgården eller saker från ryggsäcken. Placera dem tydligt på en filt eller bricka och studera föremålen noga. Därefter får en person blunda samtidigt som den andra plockar bort ett av föremålen. Öppna ögonen och gissa!

4. Plocka skräp

Låt alla i familjen ha varsin påse, t.ex. en person ansvarar för plast, en för papper och en för övrigt. Ge er ut på jakt och försök fylla påsarna med saker som inte ska ligga på tex Golfängarna eller kanske bara runt husknuten.

5. En ja-dag!

Tvinga dig själv att inte stå med pekpinnen utan bara hänga på. Vill de att du ska åka rutschkana, leka jage eller göra kullerbyttor - då gör du det!

6. Gå på sakletarjakt runt Lötsjön

Vad kan du hitta på en sakletarjakt? Kanske kan det bli ett konstverk samtidigt som du gör nytta för miljön.

7. Lek affär i Malins Park

Här är det bara kreativiteten som sätter stopp. Kanske har ni en mataffär, en byggaffär eller en fantasiaffär där man kan köpa precis vad som helst.

8. Fotografera

Vilket är din favoritplats i Hallonbergen och Ör? Ta med er en kamera eller mobilen ut och leta efter vackra, eller knasiga grejer att fotografera runt om i området. Kanske hittar du ett nytt hallonställe?

9. Gå ut och spring eller promenera tillsammans

Löpning kan varieras för att passa de flesta familjekonstellationer.

10. Laga egen fågelmat

Hjälp våra flygande vänner på traven genom att laga egen fågelmat. Perfekt aktivitet för att engagera barnen. Tips. Gröp ur en apelsin, häng upp den och fyll den med fågelfrön om du inte har ett fågelbord. Om du vill skämma bort fåglarna kan du göra egen fågelmat.

Recept fågelmat

• 100 g osaltat smör
• 100 g kokosfett
• 3-5 dl fågelfrö av valfri sort
• Snöre, naturligt nedbrytbart

Gör såhär:

Smält samman smöret (osaltat) och kokosfettet. Rör sedan ner fågelfrö tills du får en tjock smet. Fyll sedan smeten i botten på muffinsformar eller genom att placera ut pepparkaksformar på en bakplåtspappersklädd plåt. Efter du fyllt i smeten i valfri form så kan du klippa av bitar av ett sugrör och stoppa ner i formarna för att göra ett hål till snöret. Låt smeten stelna helt. Ta sen bort formarna och sugrörsbitarna. Slutligen – trä in snören i hålen och knyt ihop för att sedan hänga upp maten på valfritt ställe. Fåglarna kommer att älska det!

Extra-tips!

Fritidsgården Fritiden har öppet nästa alla dagar för barn och ungdomar mellan 12-19 år. Här erbjuds bland annat: musikstudios, dans, idrott- och kulturaktiviteter, ateljé, skateboard, matlagning, film, spel och utflykter. Fritidsgården Fritiden ligger i Hallonbergens centrum.

Läs mer på deras Instagram.

Tisdag 27/12
Fritiden 15.00-21.00

Onsdag 28/12
Fritiden  15.00-21.00

Torsdag 29/12
Fritiden 15.00-21.00

Fredag 30/12
Fritiden 15.00-23.00

Tisdag 3/1
Fritiden 15.00-21.00

Onsdag 4/1
Fritiden 15.00-21.00

Torsdag 5/1
Fritiden 15.00-21.00

Fredag 6/1 - STÄNGT

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!