Sommarjobbarna håller kvarteren rena och säkra

För tionde året i rad har ett stort antal ungdomar i Sundbyberg chans att få sommarjobb hos Förvaltaren, något som gynnar alla inblandade.

Sen starten 2011 har hundratals Sundbybergsungdomar fått jobba hos Förvaltaren några veckor under sommaren. Det har handlat om underhåll av områdena Hallonbergen + Ör, Rissne, Duvbo och Ursvik, där arbetsuppgifterna kan variera.

I år är det nästan precis 100 ungdomar som kommer att hålla gårdar, parker och andra allmänna utrymmen rena och fina.

- Ena dagen kanske man plockar skräp på en innergård, och nästa dag oljar man in en bänk, berättar Wendela Falkenström, hållbarhetschef på Förvaltaren. Och även om det är härligt med grönska såhär på våren och sommaren, så kan det ibland skymma sikten. För att det ska kännas tryggt och säkert beskär de alltså även buskar och träd.

En första kontakt med arbetslivet - med chans till fortsättning

Projektet med sommarjobbarna utvecklas varje år, och Förvaltaren försöker alltid komma på nya arbetsuppgifter så ungdomarna får prova på så mycket som möjligt. I år kommer till exempel några stycken få hjälpa ekonomienheten med arkivering, medan andra får administrativa uppgifter hos projektenheten.

För de flesta ungdomar blir detta en första kontakt med arbetslivet, men för de som redan har sommarjobbat här tidigare år, finns även chansen att bli handledare. I år blir det fem stycken, med främsta uppgift att ansvara för sommarjobbarna.
Medan de andra jobbar i tvåveckorsskift, får handledarna vara kvar under hela perioden. Samtidigt får man som handledare mer ansvar och ännu större inblick i verksamheten, vilket lägger en bra grund för framtida arbetsliv.

Klickar det hos båda parter finns även alltid chansen till ett framtida vikariat, praktik och till och med anställning hos Förvaltaren, som värdesätter sommarjobbarna på flera sätt.

-Något som är väldigt värdefullt för oss är relationen med ungdomarna, fortsätter Wendela. De är en viktig kanal för att ge input på vad som behövs göras för att skapa trivsel och trygghet, men är svåra att få kontakt med annars eftersom de inte dyker upp på bomötena. På det här sättet får vi dock enkelt en bra dialog med ungdomar som faktiskt bor i området.

Förvaltaren får alltså både hjälp med underhåll och viktig input, sommarjobbarna får lön och något att sätta på CV;t, medan boende i Sundbyberg får rena och snygga områden.

Helt enkelt en win-win-win-situation för alla!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!