Anpassade aktiviteter för seniorer under sommaren

I Hallonbergen + Ör finns stora möjligheter till rörelse och trevligt umgänge för seniorer. Här får du tips på aktiviteter och vägledning till ett tryggt deltagande.

Även om många evenemang och sociala aktiviteter är inställda, bjuder sommaren på en hel del utomhusaktiviteter för äldre. Boule, träning, sällskapsspel och målning är bara axplock ur den aktivitetskalender som varje vecka rullar på med utgångspunkt från Gröna Stugan, Tuvanparken och på Golfängarna.

För regin står dels det kommunala initiativet träffpunkterna Hallonbergen och Allén, dels pensionärsorganisationerna SPF och PRO.

Vi ringde upp Karin Öhrner, ett av kommunens två äldreombud, för att få reda på hur man deltar på ett säkert sätt.

Just nu möts äldre av en hel del förbud. ”Inte vara där det är mycket folk, inte träffa vänner, barn och barnbarn”… Samtidigt börjar isoleringen tära. Hur ska en senior tänka?
– Många äldre i Hallonbergen och Ör lever aktiva liv. Omställningen blir förstås stor när allt man tar för givet rycks bort i ett enda slag. Samtalen till äldreombudens telefonlinjer, med öppettider tre dagar i veckan, handlar nästan enbart om isolering och ensamhet. Men också om rädsla. Det gäller att aktivera sig, men välja aktiviteter med omsorg. Och då är aktiviteterna hos träffpunkterna, PRO och SPF kloka val.

Hur garanteras säkerheten?
– Många tyckte att tiden mellan total nedstängning till ett corona-anpassat seniorutbud var lång. Men en aktör som erbjuder aktiviteter för en riskgrupp måste förvissa sig om att det görs ansvarsfullt. Då tar det tid. Jag skulle vilja ge träffpunkterna, PRO och SPF varsin eloge för sina väl avvägda aktiviteter utomhus med få deltagare och minst två meters avstånd. Sedan faller det förstås på allas ansvar att verkligen hålla avstånd.


Nya tider, nya mötesplatser
I Hallonbergen + Ör finns alltså många aktiviteter som vänder sig till seniorer. En del arrangeras av staden, annat ansvarar olika intresseföreningar för. Även aktiviteter som kan utföras på hemmaplan finns att ta del av, exemplevis så har Träffpunkten filmat ett allsidigt träningsprogram som kan utföras hemma. Antingen sittande eller ståendes med stol. En bra start på dagen och ett alternativ till träffpunktens ordinarie inomhusträning. Här kan du ta del av filmen.


Exempel på aktiviteter som arrangeras just nu, hittar du ned. 

Träffpunkterna Hallonbergen/Allén
Aktiviteter vid Gröna stugan, Golfängarna och Tuvanparken. 
När: tisdagar, onsdagar, torsdagar och fredagar
Tid: Se aktuellt veckoschema och mer information om aktiviteter och bokning här:
https://www.sundbyberg.se/stod-omsorg/aldre/aktivt-seniorliv/traffpunkten-hallonbergen.html

Vill du ha löpande information om aktiviteter kan du anmäla dig till Träffpunkten Hallonbergens nyhetsbrev genom att maila till fanny.backmanbuchar@sundbyberg.se


PRO
Boule
på golfängarna. Ta gärna med fika.
När: måndagar och onsdagar
Tid: 10:0

Sommarkaffe på Nybergs Torg Café Bon Bistro
När: onsdagar
Tid: 13:00

 

SPF
Bangolf
på Dimslöjan 1 (nedanför värmeverket)
När: måndagar
Tid: 10:00
Anmälan: Margareta Åhgren, tel: 0705-60 57 66

Boule på Boulebanan vid Sundbybergs utegym (vid lämpligt väder). Ta med egna klot och gärna fika.
När: torsdagar
Tid: 10:00
Anmälan: Margareta Åhgren, tel: 0705-60 57 66.

Samkväm och fika i Gröna Stugan
När: tisdagar
Tid: 11:00
Kostnad: 40 kronor för ostsmörgås och kaffe

 

Ensam och isolerad? Ring ditt äldreombud!
I Sundbybergs stad finns två äldreombud, vars uppgifter är att agera länk mellan kommunen och den enskilda pensionären. Känner du dig isolerad och ensam kan du såklart höra av dig till ditt äldreombud.
Karin Öhrner, PRO
Telefontid: måndag, tisdag, torsdag kl 13-15
070 087 59 37
ohrnerkarin@gmail.com


Ylva Sterner, SPF
Telefontid: onsdag, torsdag, fredag kl 8.30-10.30
070 087 59 36
sternerylva@gmail.com

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!