”Kultur skapar ett härligare Hallonbergen”

 

INTERVJUSERIE: TACK FÖR ATT DU ÄR DU, DEL 2

 

Emma Högberg är 28-åringen som ser möjligheter i allt. Som driver en egen kultureventbyrå och drömmer om stadsplanering där kulturen får spela huvudroll.
– Mina event ska leda till att människor knyter nya kontakter och blir inspirerade av alla fina satsningar som görs i Hallonbergen och Ör.

Vi har stämt träff i Hästhagen bakom Örskolan. Men höststormen river så hårt att vi får söka skydd. Vi landar i det lilla kapellet intill Hallonbergens minneslund, dit Emma ibland går för att tända ett ljus.

Emma, varför är det så viktigt att sprida kultur i Hallonbergen/Ör?
– För att det ger så mycket liv och rörelse, det inkluderar och skapar allmän trivsel och ökad förståelse mellan människor. Kultur får oss att öppna upp, det blir enklare att börja prata med grannen när man träffats på samma show. Allt det här ger en tryggare plats att bo på.

Du är känd för att skapa event med fullt ös och oväntade inslag. Vad hoppas du att satsningarna ska leda till?
– Att människor knyter nya bekantskaper och blir inspirerade av det som finns i Hallonbergen – jag samarbetar alltid med lokala parter. Jag vill att deltagarna ska inse att man inte behöver åka iväg för att dansa – det gör man ju på Kulturcentrum. För att inte tala om hur mycket Project Playground erbjuder. Så otroligt fina initiativ – allt från kickboxning till läxhjälp. På sikt kan vi tillsammans skapa en mer sann bild av Hallonbergen och förhoppnings tvätta bort stämpeln ”utsatt område”.

Du är utbildad inom gastronomi. Hur hamnade du här, med egen kultureventbyrå?
– Efter många år i restaurangvärlden, bland annat på K-märkt i Stockholm, började jag tänka att mat ju är en biroll till något annat. Jag fick jobb som publikvärd på Folkoperan, där de spelade Tolvskillingsoperan. Här hade man gjort pausen till en del av föreställningen, där jag stod och serverade förfriskningar på scen och skådespelarna gick runt och socialiserade i publiken. Wow, tänkte jag. Vilket häftigt sätt att skapa mikromöten mellan människor, jag skulle vilja göra något liknande. Härifrån halkade jag in på en projektledarutbildning med inriktning kultur och under studietiden föddes idén om en egen kultureventbyrå.

Din byrå heter ”Kultur i Dur”, vad går verksamheten ut på?
– Kännetecknande är att vi skapar pop-up-events i syfte att sprida liv och rörelse. Ett bygga-där-man-står-koncept där man jobbar med det som redan finns och låter det skina, mer än det redan gör. Varje event ska följa ”4 i-modellen”, vilket betyder att det vi gör ska intressera, inspirera, inkludera och få invånare och aktörerna att interagera.

Du har haft stora planer för flertalet av årets högtider. Det mesta har ställts in på grund av corona, men berätta gärna hur tankarna gick?
– Ja, till exempel ville jag i våras fira in sommaren med ett stort Valborgsevent. På programmet stod sjungande fackeltåg till Ursviks brasa, loppis, modevisning med fotomodeller från våra bostadsområden, livemålning, dans och kickboxning. Allt var klart, efter ett fantastiskt samarbete med lokala aktörer. Väldigt synd att det inte blev av, eftersom det underliggande syftet var att knyta ihop Hallonbergen med Ursvik – en viktig del i vår stadsdels utveckling.

Men till Lucia ser det ut att bli event?
– Ja, äntligen! I samarbete med Träffpunkten blir det ett luciafirande för alla den 13:e, längs gator och torg. Tanken är att sprida ljus, locka ut folk till sina balkonger, få dem att öppna ett fönster. Ja, mötas så gott det går. Vi samlas för gemensam uppsjungning med glögg och pepparkakor utanför Matcenter och tågar därefter genom stadsdelen. Förstås uppdelade i flera små grupper och med ordentliga avstånd i tåget.

Dina event är gratis för deltagarna, hur går du runt?
– Jag har ett ”vanligt jobb” som betalar räkningarna, men drömmen är att kunna livnära sig på samarbetsprojekt med kommun och fastighetsägare. När städer förtätas sker det ofta på bekostnad av kultur och platser för möten. Jag vill se till att kulturen integreras i stadsplaneringen på ett betydligt bättre sätt än idag.

Varför är det viktigt?
– När kultur finns integrerad i våra gemensamma rum bidrar den till reflektion och upptäckarglädje hos oss invånare. Den blir en katalysator för samtal och ger förutsättningar för möten och meningsfulla upplevelser. På sikt ger det här härligare och mer trygga stadsdelar.

 

FAKTA / EMMA HÖGBERG
Ålder: 28.
Bott i Ör: 4 år 
Bäst med Hallonbergen/Ör: Kulturcentrum, Project Playground, Matcenter och förstås alla härliga människor som bor här!
Favoritplats Matcenter: Hästhagen bakom Örskolan, bästa löparsträckan.
Jobbar som: Driver verksamheten Kultur i Dur, som ordnar pop-up-events som ska knyta människor samman.
Oanad talang: Jag sjunger och är förbaskat bra som clown.
Motto i livet: ”Saker och ting blir det det vill bli”.

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!