TalangAkademin hjälper nya talanger ut i arbetslivet.

I januari i år slog TalangAkademin upp portarna mitt i Hallonbergen centrum, med målsättning att genom praktikplatser hjälpa fler människor i Hallonbergen + Ör och hela Sundbyberg, ut på arbetsmarknaden.

TalangAkademin är övertygade om att alla har en talang, och att det finns ett jobb för alla. De ligger bakom cafét i Hallonbergens centrum, men jobbar mot hela Sundbyberg. Alla som alltså är folkbokförda i Sundbyberg, är över 18 år och inskrivna på arbetsförmedlingen eller Sundbybergs stads arbetsmarknadsenheter, är välkomna att ansöka om en praktikplats.

Konceptet startade för två år sen i Göteborg på Frölunda torg, och går ut på att talangen efter avslutat praktik får ett kompetensbevis som detaljerat visar upp vad man kan och vad man har lärt sig. 

Daniela Bjurenvall och Mohab Asaads roll är att knyta kontakter, hitta behoven och matcha talangerna mot rätt tjänst.

”Många vill praktisera inom fastighet och bygg, men det finns även stort intresse för andra branscher.” Berättar Daniela ”Och även om vi inte kan lova något har vi flera exempel där praktiken har resulterat i en anställning”

Daniela Bjurenvall och Mohab Asaad, koordinatorer på TalangAkademin i Sundbyberg

TalangAkademin har sedan starten arrangerat olika evenemang för att träffa både talanger och arbetsgivare, bland annat en välbesökt Jobbmässa nu i september.
Tidigare i år bad fastighetsbolaget Balder om hjälp med en vit vägg i centrumet som ständigt klottrades ner. Genom Project Playground som också håller till i Hallonbergen, kom de i kontakt med en konstnärlig ungdom som var duktig på att måla. Han skapade ett motiv passande för området, och sen bjöds allmänheten in för att måla tillsammans, det bjöds på glass och det blev en rolig och givande helg där boende i Hallonbergen gjorde något tillsammans.

Balder som äger bland annat Hallonbergen Centrum har nyligen själva erbjudit praktikplatser som TalangAkademin ska matcha. Två inom fastighetsskötsel och en ’centrumvärd’ till Hallonbergen centrum.

”Vi har tillsammans med andra fastighetsaktörer i Sundbyberg gått samman i TalangAkademin för att skapa praktikplatser och arbetstillfällen. Målsättningen är att skapa 100 praktikplatser årligen, där minst hälften ska leda till jobb eller utbildning” säger Nicole Ferreira Sjöström, biträdande förvaltare på Balder. I TalangAkademin samverkar företag inom olika branscher, vilket främjar en positiv samhällsutveckling”

Vill du veta mer om TalangAkademin? Besök deras kontor för att få mer information, här står dörren alltid öppen. Du kan även läsa mer om konceptet på talangakademin.se eller följa dem på FB och Instagram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!