Ör-bon Anita 78 blev Årets hjälte!

Ör-bon Anita Tibblin har hjälpt utsatta människor hela sitt liv. Serverat otaliga soppluncher i kyrkan, agerat fosterförälder, adopterat två barn och stickat sockor till hemlösa. Insatser som idag fick henne korad till Årets lokala hjälte av tidningen Mitt i Sundbyberg. 

”Anita Tibblin är en lokal hjälte för att hon med stort och varmt hjärta alltid finns till hands för dem som behöver det som mest”. Så löd den motivering som Anita själv fick ta del av i morse, när reporter och fotograf överraskade med diplom och blommor. Vi ringde upp för att gratulera och ta reda på vad som motiverar henne.
 

Stort grattis Anita! Vilken är drivkraften bakom ditt engagemang?
– Jag har alltid ställt upp för de som behöver mig. När jag som18-åring blev kristen, blev det än mer självklart. Jag har själv haft en tuff uppväxt och vet hur det känns att plötsligt stå utan bostad. Som 14-åring tvångsförflyttades jag och min familj till ett ”Zigenarläger”, som man sa på den tiden.

Vad bär du med dig från den upplevelsen?
– Att allt löser sig när det finns medmänniskor som ställer upp. Den får mig också att känna daglig tacksamhet för att jag vet var jag ska sova i natt.

Vilket är ditt starkaste minne från alla år av humanitära insatser?
– Jag minns särskilt en äldre kvinna som jag träffade i Centrumkyrkan. Vi serverade sopplunch där varje lördag, innan corona-pandemin slog till. Just den dagen delade jag även ut varma sockor. Damen viskade tyst att hon behövde ett par i storlek 33, vilket jag inte hade. Jag tog hem ett par, stickade om dem och tog med till nästa lördag. Hon blev så glad att hon föll i gråt. Tänk så mycket en liten insats kan betyda.

Vilken grupp i samhället ligger dig särskilt varmt om hjärtat?
– Barnen! Jag var förskollärare till yrket. Alltid med mottot att kunna se barnen i ögonen som vuxna och säga att jag gjorde allt jag kunde för dem. Jag har även varit fosterförälder i omgångar och adopterade två barn som ensamstående förälder.

Hur kommer det sig att du hamnade i Ör?
– Jag hade länge velat bo i Ör, hade hört så mycket gott om stadsdelen. Men det var helt omöjligt att få lägenhet. Men så, kort efter att jag träffat min man, nämnde en kollega att hon köpt bostadsrätt och skulle lämna sin hyresrätt i Ör. Då var jag snabb att föreslå ett byte till min lägenhet i Lilla Alby. Det är över 20 år sedan och vi trivs jättebra med grannar, närheten till naturen och ljuden från barnens lek i Malins Park utanför.

Slutligen, hur ska du fira utmärkelsen?
– Jag och min väninna ska alldeles strax unna oss varsin bakelse!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!