
”Man måste älska platsen man bor på för att lyckas som människa”
INTERVJUSERIE: TACK FÖR ATT DU ÄR DU, DEL 5
Stella Nova är förskolan som vill vara en trygg famn för hela familjer. Som tränar barnen i att bli självständiga och ifrågasättande individer. Som uppmuntrar dem till att se det vackra runt omkring sig.
– Man måste älska platsen man bor på för att lyckas som människa, säger Monira Haj Abdallah, förskolepedagog på Stella Nova.
Anitha, Monira, Hanna och Shazia har redan samlats i fikarummet när vi ringer på dörren i trevåningshuset på Rissneleden 25. Vi är här för att prata om förskolan som en demokratisk mötesplats. Och varför ett sådant forum är nödvändigt för en hållbar framtid och ett tryggare Hallonbergen. Anitha Gunnarsson, VD och förskolans grundare, förtydligar:
– Ända sedan vi startade Stella Nova förskola i början på 90-talet har vi haft vi en tydlig vision om att vara en trygg famn inte bara för barnen, utan också deras familjer. Många av våra föräldrar är nyanlända invandrare. Vi pedagoger är ofta de första vuxna de träffar som inte ska värdera dem eller avgöra deras status. Det är otroligt viktigt att de får känna sig kompetenta som föräldrar. Att de blir sedda och tagna på allvar.
Men är det en förskolas uppdrag?
– Ja, det tycker jag. Vi har en humanistisk grundsyn och ser oss själva lite som spindeln i nätet i Hallonbergen, Rissne och Ör. Vi kan göra hembesök, hjälpa till att boka läkartider och tyda brev från myndigheter. Det är ingen stor grej att lägga en kvart här och där för att hjälpa till. Den förskola vi formar idag, är den värld vi får imorgon. Och ett samhälle bestående av välmående individer med bra självkänsla ger positiva effekter tillbaka till oss alla, säger Anita.
Shazia Chaudry, du var själv nyanländ förälder här i Hallonbergen för 20 år sedan. Hur gör du för att nya föräldrar ska känna sig sedda och välkomna?
– Jag går fram och pratar med dem i matbutiken, eller stannar dem på gatan. Jag har själv inga släktingar i Sverige, så kontakten betyder mycket även för mig.
– Jag ställer nyfikna frågor. Jag vill inte bara veta att du kommer från Somalia. Jag vill veta om du kommer från storstad eller landsbygd. Vilket språk man pratar i din stad och vilken religion som är vanligast. Utöver det bjuder vi med jämna mellanrum in föräldrarna till workshops, det är Moniras skötebarn.
Workshops, låter spännade. Berätta mer Monira Haj Abdallah …
– Som nyanländ är det faktiskt barnen som är bästa inkörsporten till att våga göra nya bekantskaper och testa nya aktiviteter. Det har jag egna erfarenheter av. I våra workshops bjuder vi in föräldrarna att delta i till exempel naturstädning eller en skogsutflykt där vi diskuterar djur och natur och lyfter fram allt som är vackert här i Hallonbergen. Det är fantastiskt att se hur tidigare innesittare få upp ögonen för samvaro med barnen ute i naturen.
Så vad tycker barnen om Hallonbergen, Anitha?
– Barnen älskar sitt Hallonbergen. De ser allt som är vackert, det som är grönt. De ser ett skimrande spindelnät med vattendroppar. Sådant som vi vuxna bara går förbi. Genom barnen uppmärksammas föräldrarna på viktiga värden, säger Anitha.
– Precis, och det här är ju så viktigt! Man måste älska platsen man bor på för att lyckas som människa, fyller Monira i.
Hanna Syrene Karlsson, du är skolans rektor och ”nyast” i den här kvartetten. Hur var det att komma till Stella Nova första gången?
– Jag hade hört en del negativt om Hallonbergen innan jag kom hit på anställningsintervju för fyra år sedan. Jag minns hur jag kom körandes utmed E18, såg en rätt trist handelsplats och gråa betonghus och tänkte tankar i stil med den mediala bilden. Men när jag såg hur barnen ritade och hörde hur de beskrev Hallonbergen, som en grön plats full av blommor och insekter, var det som att få ett slag i ansiktet. Barn ser helt andra saker. Och vi har mycket att lära av dem.
Hur jobbar ni för att barnen ska behålla sitt kärleksfulla förhållande till Hallonbergen?
– Vi går ofta ut i skogen och låter barnen filma eller fotografera allt de ser. Om de upptäcker något negativt, till exempel skräp, uppmuntrar vi dem att tänka ut en lösning på problemet. Målet är att de ska kliva ut i världen med känslan av att de själva kan lösa problem. Att de har rätt att använda sin röst och sina idéer till att påverka. Om vi lägger rätt grund på förskolan kan vi få till en långsiktig förändring, säger Hanna.
Apropå städning… Visst har era städinsatser hyllats av Håll Sverige Rent?
– Ja, det stämmer. Vi har deltagit och deltar i Håll Sverige Rents projekt ”Grön Flagg”. Ett program som över ett läsår hjälper skolor och förskolor att arbeta strukturerat med hållbar utveckling. Det blev en hållbarhetsresa där barnen aktivt bidrog till minskad nedskräpning i sin närmiljö och dessutom påverkade familjen att göra detsamma”. Stella Nova blev, som enda förskola i Stockholm, nominerade till ”Årets hållbara förskola”. Ett otroligt viktigt steg i vår strävan att visa barnen att de kan uträtta precis vad de vill, avslutar Monira.

Har du barn i förskoleåldern och vill veta mer om Stella Nova? Läs mer på deras instagramkonto.
FAKTA OM STELLA NOVA
När startade verksamheten: 1993 av Anita Gunnarsson och hennes man Nevelle Harper.
Antal barn: Förskolan har drygt 80 platser, fördelade över 5 avdelningar
Antal pedagoger: 17 anställda som representerar 12 olika nationaliteter
Pedagogik: Reggio Emilia
Bäst med Hallonbergen: Att det är så grönt
Motiveringen till finalplatsen i Årets hållbara förskola: ”För ett fint Grönt Flagg-arbete med en mångfald av aktiviteter som innefattar samtliga dimensioner av hållbar utveckling. För sitt externa samarbete med lokala aktörer där barnen varit med och tagit fram papperskorgar. För en hållbarhetsresa där barnen aktivt har bidragit till minskad nedskräpning i sin närmiljö och påverkat andra att göra detsamma”.