Där Ramadan slutar tar Eid al-fitr vid!

Ramadan lider mot sitt slut, och detta kommer som vanligt firas med Eid al-fitr. Läs mer om denna högtid, som är den muslimska motsvarigheten till det kristna julfirandet.

I år startade Ramadan den 23e April, och tar slut den 23e maj – vilket innebär starten av den efterlängtade högtiden Eid al-fitr!

’Fitr’ betyder ’brytande av fastan’, men högtiden kallas ofta bara för ´Eid´, vilket är det arabiska ordet för ’återkommande lycka’ eller ’fest’.
Firandet av Eid al-fitr pågår ofta i två till tre dagar, men det är lite olika bland olika muslimer runtom i världen.

Dagen börjar med bönemöten, och deltagarna påminns om att hjälpa behövande med gåvor. Vid högtiden bryter man inte bara fastan, utan även alla dåliga vanor. Samtidigt både ber man om, samt ger andra förlåtelse.

Sen är det dags för fest! Vanligtvis umgås man då med familjen och släkten, där en riktig festmåltid och en massa godis dukas upp. För barnen är det lite extra speciellt, eftersom de får presenter, pengar, nya kläder och gratulationer.

Precis som med allt annat i år, blir Eid al-fitr 2020 förmodligen inte riktigt som vanligt för de flesta - men med hjälp av modern teknik och god vilja tror vi att det blir en riktig fest ändå.

Eid mubarak!

Fakta om Ramadan

  • Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden, den heliga fastemånaden.
  • Fastemånaden innebär i praktiken att man inte ska äta eller dricka, från soluppgång till solnedgång. Detta kan bli problem i Sverige, speciellt i Norrland eftersom solen i stort sett inte går ner, men då går det bra att förhålla sig till Stockholm soltimmar.
  • Miljoner muslimer världen över deltar i ramadan, (med undantag för barn, äldre, sjuka, gravida eller ammande kvinnor) och för många innebär detta en tid för eftertanke och ökad självinsikt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!