Goda Grannar satsar på träning för kvinnor i Hallonbergen

Under hösten arrangeras träningsträffar i Hallonbergen för kvinnor som är sugna på att komma ut och röra på sig. Satsningen kommer från verksamheten Goda Grannar Sundbyberg, som jobbar för att skapa ett gott samhälle tillsammans, över gränserna.

År 2015 minns många som kulmen av den stora flyktingkrisen i Europa. Mer än 163 000 människor sökte asyl i Sverige under året och de möttes av stort engagemang från medmänniskor runt om i landet.

Under hösten 2015 startades initiativet Goda Grannar, i samband med att ca 4 000 flyktingar övernattade i natthärbärget i Stockholms moské och i Katarina församlings lokaler. Samarbetet grundades i en gemensam övertygelse om att vi alla kan hjälpa, lära och lita på varandra oavsett religion eller etnicitet.

Sedan 2017 finns Goda Grannar även i Sundbyberg, och är ett interreligiöst samarbete mellan Svenska kyrkan i Sundbyberg, Sankt Petrus syrisk-ortodoxa kyrka och Negashi moské i Hallonbergen.

 

Positiva förebilder skapar gemenskap i förorten
Alexandra Wingqvist är projektledare och samordnare för verksamheten i Sundbyberg. Hon började arbeta som diakon i Svenska kyrkan, där hon fick i uppdrag att arbeta för inkludering och integration. Ett uppdrag som har gjort stor skillnad i Hallonbergen och Rissne, där många olika aktiviteter genomförts under årens lopp. Det jobbas på olika sätt med att bygga ett gott samhälle och lyfta fram positiva förebilder i förorten, men också med nyanlända, ensamkommande och asyl- och flyktingfrågor, genom olika workshops och stöd.

– Det är vår paroll att samverka, vilket vi har gjort med bland annat kommunen, Förvaltaren, Tryggt Tugg, Verdandi Sundbyberg, Balder, polisen, socialtjänsten, fritidsgårdarna och fältarbetare. Det känns som att det finns ett stort engagemang i Sundbyberg, och då specifikt i Hallonbergen och Rissne, säger Alexandra.

Goda Grannar i Sundbyberg har anställt fyra unga personer från Hallonbergen och Rissne, som bidrar dels med sina språkkunskaper, men även som positiva förebilder för de yngre. Det finns också volontärer som hjälper till i de olika verksamheterna.

– Vi har bland annat läxhjälp och mattehjälp och så ska vi starta en samtalsgrupp för killar i åldern 16-19 år. Dessutom har vi nattvandring. Så det är mycket som är på gång nu.

 

Trygg träning för motionssugna tjejer
Närmast på tur står en ny satsning i Goda Grannars regi i Hallonbergen. Under hösten, med start torsdag 1 oktober, arrangeras träning i grupp för kvinnor. I samband med Corona-epidemin har många blivit väldigt stillasittande. Alexandra har upplevt att det finns vissa svårigheter för kvinnor och tjejer att känna sig trygga och säkra när de rör sig ute.

– Då finns möjligheten att göra det här i grupp, och även få tips kring hur man kan göra det själv eller tillsammans med vänner. Vi vet att det finns ett behov av det, det är flera som har lyft den frågan om friskvård och träning. Jag tänker att det kan vara en arena där kvinnor kan få ställa frågor och känna sig fria och inte iakttagna, säger Alexandra.

Upplägget för träningen kommer att utformas tillsammans med deltagarna utifrån deras behov. Satsningen genomförs av tre ledare från Goda Grannar, inklusive Alexandra Wingqvist, som då kan dela upp sig och lägga upp träningen på olika nivåer och efter önskemål.

– Det kan vara allt från en kortare promenad, till hjälp med instruktioner i utegymmet vid Golfängarna, eller att lära sig springa och jogga. Vi tänker att vi ska försöka uppfylla lite olika nivåer, så att även de som aldrig har tränat förut kan vara med. Planen är att vi träffas fyra gånger och sedan fortsätter vi förstås om det faller väl ut. Kanske kan vi även ordna så att vi kan vara inomhus. Vi är vana vid att vara flexibla, säger Alexandra med ett skratt.

Missa inte möjligheten att komma ut och röra på dig och samtidigt lära känna nya bekantskaper i området i höst! Besök Goda Grannar Sundbyberg i sociala medier för mer information och anmälan till träningsträffarna.

Öppna affischen som pdf: PowerSisters

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!