Kul med SIKs spontana kvällsfotboll!

Lördagskväll i Hallonbergens Centrum. Det är tyst och stilla, de enda som syns till är ett par personer på väg från tunnelbanan. Men inne i sporthallen är pulsen desto högre. Här har ett gäng barn och ungdomar just samlats för att spela fotboll under ledning av Acke – en av eldsjälarna bakom SIKs populära Kvällsfotboll.

Idén om kvällsfotbollen startade redan 2011 för att erbjuda barn och ungdomar en trygg, rolig och social fritidssysselsättning på tider då det inte finns så mycket annat att göra.

– Jag blev tillfrågad att driva initiativet vidare 2012. Det kändes viktigt att bidra med en meningsfull miljö för ungdomarna, säger Acke Tekie som är en av tre trogna tränare. Och en mycket uppskattad och omtyckt profil i SIK Kvällsfotboll. Sedan han tog över har ryktet spridit sig och antalet spontanspelare i åldrarna 8 till 17 år har ökat. Med hjälp av positiva förebilder vill han förmedla idrottens värdegrund till den yngre generationen.

Inga förkunskaper krävs och man behöver inte anmäla sig. Det är bara att dyka upp, ombytt i träningskläder och med en trevlig attityd och lust att spela. Majoriteten av spelarna har dock varit med ett tag nu och känner både varandra och tränarna bra. Stämningen är glad och kamratlig medan hallen fylls på av att allt fler ungdomar den här lördagskvällen.

– Det är det bästa betyget, fortsätter Acke och ler mellan matchbytena, att de kommer tillbaka helg efter helg och vill spela. Ibland tar de med sig några kompisar, men det kommer även helt nya fotbollssugna som hört talas om oss. Det är kul!

Risken att de skulle bli för många oroar inte Acke.

– Då kommer vi på lösningar. Till exempel började vi med åldersindelningar där den yngsta gruppen 7 till 10 år startar klockan 18. Sedan spelar 10 till 13 åringarna mellan klockan 19-20 och så vidare. Gruppen växte så vi var tvungna att dela upp oss såhär. Men det är bra, de äldre vill ju spela lite tuffare.

På bänkar runt den stora gymnastiksalen sitter föräldrar. Flera har spelande barn i olika åldrar så kvällen blir lång, men det är enbart positivt förklarar en av papporna. Hellre några timmars fotboll där barnen är aktiva än att de sitter hemma och spelar tv-spel eller sticker ut på stan. Många av barnen har andra aktiviteter i veckorna, som friidrott eller att de spelar i andra klubblag, så Kvällsfotbollen är en extra bonus.

– Det är kul att komma hit och hänga med vänner, säger Petros som är 13 år. Även om jag spelar i Vasalund i vanliga fall kommer jag hit nästan varje helg för att få spela match och för att det är roligt att utmana varandra.

För de yngre som spelat klart finns studsmattor, löparbanor och andra saker att roa sig med i hallen medan de äldre syskonen spelar.

– Min storebror ska spela nu, förklarar Sesina 10 år som just klivit av planen.

Glad och varm slår hon sig ned bredvid sin mamma på bänken. Förutom Kvällsfotboll spelar hon fotboll i Rissne IF och går på cheerleading.

– Jag älskar att dansa, men jag gillar att spela fotboll också, skrattar hon.

Att det inte är så många tjejer på träningarna tror hon beror på att det mest är killar här, och då vågar tjejerna kanske inte komma.

– Men det borde de göra, säger hon, för alla här är så snälla!

 ­– Ja, det är viktigt att alla känner sig välkomna, avslutar Acke. Vi håller på till klockan 22, men många av de äldre stannar kvar ända till midnatt och då gör vi tränare också det!

Fakta om kvällsfotbollen

Kvällsfotbollen är till för barn och ungdomar som bor i Sundbybergs kommun. Det är gratis att vara med och ingen föranmälan krävs. Aktiviteten arrangeras av Sundbybergs IK Fotboll i samarbete med Sundbybergs stad och är ledarledd av erfarna ledare från närområdet.

Plats: Hallonbergens sporthall

När: Fredagar och lördagar

Tid: 7-10 år (18-19), 10-13 år (19-21), 13 och uppåt (21-00)

Huvudledare: Acke Tekie, 070-466 20 14

VÄLKOMMEN!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!