”Hallonbergens äldre ger mig energi!”

INTERVJUSERIE: TACK FÖR ATT DU ÄR DU, DEL 3

Oyewole ”Wole” Odunlami brinner för omsorg om de äldre. Som aktivitetsledare och diplomerad Silviasyster på Träffpunkten i Hallonbergen aktiverar han seniorer med allt från fikastunder till afrikansk dans.

 

– Jag lär mig lika mycket som våra deltagare. Många av mina Sverigekunskaper har jag fått i möten med äldre.

När vi träffar Wole utanför Träffpunkten en krispig novemberdag börjar han direkt prata om den energi som mötet med Hallonbergens äldre invånare ger honom.
– Det är det bästa med mitt jobb! När jag ger får jag dubbelt tillbaka i form av kärlek och uppskattning. Dessutom lär jag mig massvis. Till exempel att inte ha bråttom och inte tro att jag ska få allt på en gång.

Varifrån kommer ditt engagemang i äldre?

Jag är uppvuxen i Nigeria där de flesta bor tillsammans över generationsgränserna, vilket automatiskt ger äldre en viktig plats. Jag förstod tidigt i livet att de sitter på mängder av värdefulla kunskaper och erfarenheter.

Hur hamnade du här i Sverige och inom vår äldreomsorg?

– Jag kom hit som 17-årig utbytesstudent med planen att stanna ett år. Men tack vare min fantastiska värdfamilj i Tranås, och kvaliteten på utbildningen, blev jag kvar. Jag fortsatte studera och fick arbete inom äldreomsorgen här i Sundbyberg. Och ganska snart fick jag erbjudande om att studera vidare till Silviasyster, en specialutbildning inom demenssjukdom. Jättespännande för mig som alltid varit intresserad av aktiviteten i våra hjärnor.

Är det kunskaper du har användning för även här på Träffpunkten?
– Absolut, som Silviasyster har jag pedagogisk kompetens och har lärt mig bedöma komplexa situationer som kan uppstå. För även om jag i dagsläget inte sköter om demenssjuka i min vardag så finns det andra kognitiva svårigheter som jag tror att jag är bra på att hantera.

Så hur ser din vardag ut?

– Den har förstås förändrats mycket i och med pandemin och dess restriktioner. Men vi gör det vi kan utomhus. Allt från fika på vår terrass till stärkande promenader och olika typer av gymnastik. 

Vad står högst på seniorernas önskelista över aktiviteter?
– I de enkäter vi genomför fortlöpande ser vi att det viktigaste är att ha roligt. Det kan innebära allt från att röra på sig till att få uppleva gemenskap. Många ser Träffpunkten som sitt andra hem.  

Hur mår Hallonbergens gamla?
– Pandemin har gjort många ofrivilligt ensamma. Men även om vår kommunikation endast når en bråkdel av de som skulle behöva umgänge och aktivering, så känns det fint att göra skillnad. Att kunna erbjuda ett andra hem i en svår tid.

FAKTARUTA/Oyewole Odunlami

Ålder: 53 år

Yrke: Diplomerad Silviasyster och aktivitetsledare på Träffpunkten i Hallonbergen

Familj: 2 vuxna söner, sambo och en nyfödd son

Bott i Sverige sedan: 1984

Bott i Hallonbergen sedan: 1997

Bäst med Hallonbergen/Ör: Lötsjön och Toppstugeparken

Oanad talang: Skriver dikter, har till och med gett ut en diktsamling

Motto i livet: ”Be good, do good, feel good and look good”

Det här är Träffpunkten

Träffpunkten i Hallonbergen erbjuder gemenskap och aktiviteter för dig över 65. Det är en så kallad öppen verksamhet, vilket innebär att du som deltar kan komma när du vill, kan och orkar. De flesta aktiviteter är helt gratis, men nu under pandemin måste du förboka ditt deltagande.

Läs mer här: https://www.sundbyberg.se/stod-omsorg/aldre/aktivt-seniorliv/traffpunkten-hallonbergen.html

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!