
En konstresa in i barndomen
Stockholms tunnelbana brukar med stolthet kallas för världens längsta konstutställning. Hallonbergens station är en alldeles extra sagolik upplevelse. Häng med ner i underjorden på en svindlande resa!
Tunnelbanans allra första sträcka invigdes redan för 70 år sedan, i oktober 1950. Då fanns bara en enda linje, som gick mellan Slussen och Hökarängen. Med dagens 100 stationer fördelade över en sträcka på över 10 mil, finns det oändligt mycket konst att upptäcka och njuta av.
År 1975 fick Hallonbergen äntligen sin egen tunnelbanestation, efter drygt sex års väntan sedan stadsdelen började blomma ut. Vad många inte vet är att den här stationen från början var en grenstation för de blåa linjerna mot Akalla och Hjulsta, en roll som senare axlades av stationen Västra Skogen. Numera används Hallonbergens extra spår bara för vagntransporter till och från Rissnedepån, där tågen åker in för service och nattvila.
Fokus på fantasin i underjordens grottvalv
Den långa rulltrappan med sitt regnbågsfärgade ljus leder oss från Hallonbergens köpcentrum 28 meter ner under jorden. Nere vid de båda plattformarna öppnar sig snart en helt egen värld, som sveper med en rakt in i barndomens lekar och fantasier. Här samsas glada huvudfotingar med valar, en enbent pirat och ett Luciatåg, varvat med läskiga monster och prickiga hundar.
Varje dag passerar många tusentals resenärer genom Hallonbergens grottvalv, där säkert en och annan tanke har uppstått kring hur alla barnteckningar som pryder väggarna egentligen har kommit till. Är det verkligen riktiga barnteckningar? Vem har i sådana fall ritat dem och hur gick det till? Svaren på alla dessa frågor sitter konstnärerna Elis Eriksson och Gösta Wallmark inne på.
Konstnärsduon med barnasinnet kvar
Elis Eriksson har uttryckt sig lekfullt genom hela sin karriär. Han gjorde sig känd för sitt samhällsengagemang och höjde gärna rösten för den lilla människan, i flera bemärkelser. Han hade ett alldeles eget skrivsätt och använde sin dyslexi som ett personligt uttryck, vilket känns igen på flera ställen i Hallonbergens grottväggar. I ett av sina konstverk myntade han det numera klassiska uttrycket “HÅLL TJEFTEN”, som var ett uppror och vägran mot förtryckande normer i samhället.
Medkonstnären Gösta Wallmark har även skapat den konstnärliga utsmyckningen i Karlahuset på Östermalm, där han är hjärnan bakom det smarta orienteringssystemet i olika färger i fastigheten.
En stadsdel som inspirerar till lekfullhet
När konstnärsduon fick i uppdrag att smycka tunnelbanestationen till invigningen 1975, så väcktes tanken om att skapa konst inspirerad av lekfullheten i namnet Hallonbergen. Vad skulle då passa bättre än att låta just barns nyfikenhet och kreativitet få sätta sin prägel på väggarna?
Eriksson och Wallmark samlade ihop mängder av teckningar, ord och uttryck från deras egna och andras barn. Några egna alster från barndomen fick också slinka med. Sedan började det stora projektet att fylla de vita valven, nästan som tomma målarboksark, med rejält förstorade kalkeringar av konstverken. Den stora hopphagen på perronggolvet kopierades direkt från en skolgård, komplett med felritningar och allt.
Upptäcksfärd på plattformen för stora som små
Det florerar ibland en liten skröna om att konsten vid något tillfälle ska ha råkat saneras bort, i tron om att någon av de många teckningarna skulle vara regelrätt klotter. Men det är inget att oroa sig för. Väggarna är skyddade med en slags genomskinlig film bestående av en sockerlösning, även kallat klottervax. På så sätt går det utmärkt att rengöra väggarna utan att skada konsten.
I Hallonbergen är det inte resan bort som är målet, här finns så mycket att upptäcka på plats om du bara lyfter blicken och låter dig svepas med i fantasin. Och har du lite tid att fördriva i väntan på nästa tåg, varför inte passa på att gå i barndom och utmana en medresenär i hopphagen?