Hallonställen för din svemester!

Att semestra på hemmaplan betyder nya upptäckter och expeditioner till platser du inte visste fanns. Vi har listat 8 pärlor runt Hallonbergen+Ör som tar dig från fransk matlyx, via moderna sporter till svindlande höjder.

1. Idylliska Lötsjön
Naturreservatet Lötsjön-Golfängarna är ett populärt park- och rekreationsområde där du hinner med flera upplevelser på en och samma dag. Här erbjuds naturpromenader, fågelskådning och en mängd motionsaktiviteter. Öster om Lötsjön finns lekplats, barnbad, fotbollsplan, bangolfanläggning, bouleplan och ett modernt utegym där du kan utmana polarna i en 24 meter lång armgång! Ett plus för alla stationer som även passar den som är rullstolsburen.

 

2. Fransk lyx i Gröna stugan
10 minuter från Hallonbergens T-bana, invid Lötsjön, ligger Gröna Stugan Kafé och Bistro. Här kan du välja mellan fika, lite enklare maträtter och en lyxigare meny som serveras i nyrenoverade Lötsjöpaviljongen. Fransk bistro meets svensk husmanskost. Vad sägs om fiskgryta med aioli och räkor som tillreds vid bordet? Eller sotad torsk med brynt smör, räkor och dillpotatis? Det finns även en kvalitetsmeny särskilt framtagen för barn. Avsluta med en promenad längs någon av stigarna runt sjön.

 

3. Väldoftande nötbutik
Har bullfikat gjort sitt för ett par dagar? Förutom att nötter och frön innehåller nyttiga fetter, mineraler, antioxidanter och fibrer utgör de vansinnigt gott snacks. Flera importörer beskriver de senaste åren som en explosion, med cashewnötterna som solklar etta. Hos nötbutiken ”Saber Nuts” i Hallonbergen centrum kan du välja och vraka bland all världens nötsorter, förstås med olika rostningar och kryddningar. Att nötterna rostas inne i butiken gör inte upplevelsen sämre. Här finns även sockerstinn baklava och hyllmeter av färgglad konfektyr.

 

4. Toppstugeparken – en svindlande utsikt!
Hela 49 meter över havet, med svindlande utsikt över stora delar av Sundbyberg, tronar Toppstugeparken. En populär mötesplats för ung som gammal med en fast grillplats med utomhusgrillar, lekplats, inhägnad fotbollsplan, pingisbord och basketkorg. Mitt i parken ligger toppstugan, uppförd efter önskemål från kommunens invånare. Stugan kan hyras av både föreningar och privatpersoner. Parken nås via trappor och gångvägar från omkringliggande bebyggelse.

 

5. Färgstarkt bibliotek med barnet i centrum
I Hallonbergens centrum ligger ett färgstarkt bibliotek med fokus på barn, unga och lärande. Här hittar du böcker och digitala tidningar på många olika språk och det arrangeras aktiviteter för både barn och vuxna. I ett mysigt sagotält från Marocko kan man slå sig ner och låta sig förundras av böckernas fantastiska värld. 

 

6. Levande kulturhus för unga
Hallonbergens Kulturcentrum är sedan 15 år ett levande kulturhus för unga som vill uppleva och skapa kultur. Här samlas en mängd kreativa verksamheter under samma tak. Först och främst Kulturskolan, som undervisar i dans, musik, teater, bild, form och konst ¬– till för dig som är mellan 2 och 25 år. Sedan har vi Galleri Ung, som erbjuder barn och unga vuxna ett alldeles eget forum för att ställa ut konst. Och till sist Foajén, en scen med varierat kulturprogram som även riktar sig till vuxna. Genom åren har bland andra Arja Saijonmaa och Anders Lundin uppträtt här!

Håll dig uppdaterad med evenemangskalendern

7. Stockholms största fornlämningsområde
Fornlämningar är ett utmärkt sätt att lära sig mer om mänskligt liv i forna tider. Som Stockholms största fornlämningsområde, har Järvafältet en hel del intressant att erbjuda. Börja i Kymlinge, där det finns en offersten som tros vara minst 2 500 år gammal. Stenen har små urgröpta skålar, där man placerade sina offer till fruktbarhetsgudinnan. En av traktens bäst bevarade runstenar finns vid Råsta kulle, nära Ör. Den ristades av Torgöt Fotsarve under andra hälften av 1000-talet, som ett minnesmärke över döda släktingar. Du hittar den i en trädgård vid gamla Råsta Gård. I sommargrönskan kan den dock vara lite svår att hitta, så spänn ögonen ordentligt…

 

8. Testa pickleball och Racketlon
Örvallen är inte bara hemmaarena för elitserieklubben Sundbyberg Heat. Den är även Sveriges enda internationellt godkända basebollanläggning, vilket gör den till nationalarena. Det ni! Arenan stod färdig 2009 inför världsmästerskapet i baseboll för herrar, vars svenska grupp spelades här. Lika stolt är Sundbybergs stad över sin rackethall. Här kan du boka tid för tennis, badminton, squash, bordtennis och Pickleball. För dig som inte hängt med så spelas detta nya påfund på en badmintonplan med tennisnät, strandtennisracketar och innebandyboll. Helt klart värt att testa. Ytterligare en nyhet i hallen är Racketlon – racketsportens mångkamp där du möter din motståndare i pingis, badminton, squash och tennis. Puh!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!