Dags att fira vårt avlånga land!

Sveriges Nationaldag har blivit en av våra viktigare högtider, men vet du vad vi egentligen firar, och varför just den 6 juni? Läs mer om denna stora dag, och hur det brukar firas i Hallonbergen + Ör.

Många av oss har nog inte riktigt full koll på varför vi firar nationaldag i Sverige, men det handlar faktiskt om två historiska händelser. Båda ägde rum den 6 juni och var avgörande för vårt land och vi som bor i det.

Den 6 juni 1523 kröns Gustav Vasa till Sveriges kung. I samband med detta bröt sig Sverige ur Kalmarunionen med Norge och Danmark, och blev återigen ett självständigt land med en egen kung.

1809 skrev sen riksdagen den 6 juni under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige. Vi har alltså riktigt goda skäl att fira vårat fina avlånga land den här dagen, och vara stolta över att vi bor här.

Inget vanligt firande i år

I vanliga fall anordnar Sundbybergs stad en stor nationaldagsfest den 6 juni varje år, på de gröna Golfängarna precis intill Hallonbergen + Ör. Det har blivit en viktig tradition för stadsdelen och lockar varje år runt 30 – 40 000 besökare, med massor av roliga aktiviteter för stora som små, bland annat tivoli, klättervägg, ponnyridning och hoppborgar. På områdets scener uppträder samtidigt både välkända artister samt lokala förmågor från Kulturskolan, Teaterstudio och Dansstudio.

Med anledning av Coronavirusets spridning fick dock årets nationaldagsfirande tyvärr ställas in, så vi får istället fira i mindre grupper, och fortsätta tänka på att hålla avståndet.

Så njut av det vackra vädret, fira och umgås fast inte för många och för nära, och skåla för vårt fina land - tillsammans mot framtiden.

Grattis Sverige!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!