Hermons hjärta brinner för de unga på Fritiden

I Hallonbergens centrum, en rulltrappa upp och mitt emot biblioteket, ligger fritidsgården Fritiden. Här arbetar Hermon Gebre-Tensaye, en av fritidsledarna som nominerats av sin kollega för att hon är en sådan eldsjäl – trygg, varm och osjälvisk, alltid tillgänglig för de som behöver.

- På Fritiden kan man göra precis vad man vill, berättar Hermon när vi träffas en lugn fredagseftermiddag. Än så länge är det bara ett tiotal ungdomar på plats. Några spelar tv-spel andra kör rundpingis i rummet bredvid. Här finns möjlighet att delta i massor av olika aktiviteter som att baka, få läxhjälp, måla i ateljén, göra musik i studion eller bara hänga. Senare ikväll blir det fotbollsmatch på den gigantiska skärmen för de som vill. Idéer och nya initiativ är välkomna, precis som föräldrar.

- Jag vill verkligen inspirera folk att komma hit. Fritiden är till för alla mellan 13 - 19 år. På tisdagar och torsdagar är även årskurs 6 välkomna. Och föräldrar är också välkomna att titta in, ta en kopp te och hälsa på. Vi blir bara glada för det. Det är viktigt att vi vet vilka de är, om det skulle uppstå en situation med deras ungdom. Jag har själv vuxit upp i ett väldigt öppet hem, där alla alltid är välkomna. Så vill jag att det ska kännas här med.

Det roligaste med jobbet är ungdomarna
Fritiden öppnar klockan 15 varje dag, men Hermon och hennes kollegor är på plats tidigare. Det är mycket möten, aktivitetsplanering inför kvällar och lov. Men det roligaste är ungdomarna, säger Hermon med ett leende. Intresset att arbeta med ungdomar började tidigt. – Jag jobbade som volontär med ”Tjejforum”. Ett projekt som drevs av Rädda Barnen för att få unga tjejer i Husby att komma till fritidsgården. Vi ordnade tjejkvällar en gång i veckan. Sedan blev jag själv fritidsledare och fortsatte med projektet. – Det var så värt det, att se tjejerna komma och våga ta plats, även på andra dagar.

För att få en bra vän, behöver man vara en
På måndagar ordnas tjejkväll även på Fritiden. –  Det är viktigt med förebilder, att ha en mentor som stöttar, fortsätter Hermon. – Det vill jag vara. Jag har läst KBT men mycket av min kunskap är baserad på egna erfarenheter. Under tio år hade jag också en tjejgrupp i min kyrka. Det är inte lätt att vara ung, oavsett om man är tjej eller kille. De blir väldigt utsatta på sociala medier och har inte alltid de bästa värderingarna själva. De är lätt att gömma sig bakom en skärm idag.

- Vi pratar mycket om hur viktigt det är att vara en bra vän. För att få vänner, behöver man vara en vän, summerar Hermon. Mycket handlar om att stärka ungdomarnas självkänsla, att hjälpa dem att vara trygga i vilka de är. Ibland handlar om att ta ansvar. Kunna erkänna att man gjort fel. Och att förlåta. – Förlåtelse är universell. Hur förlåter jag? Hur hanterar jag att inte bli förlåten? Jag försöker hjälpa dem att sätta ord på vad de känner, för att de ska hitta lösningen själva, förklarar hon.

Man ger mycket, men får mycket tillbaka
När Hermon började på Fritiden träffade hon många ungdomar som var nya i Sverige och som inte kunde svenska. – Jag sa till dem, kom hit! Vi finns här för er, om ni behöver hjälp med läxor, vi kan språket. Och det var jättekul, för då började jag utveckla min egen tigrinja. Innan hade jag inte vågat prata det så mycket. Nu tvingades jag att jobba stenhårt för att kunna prata med just de här ungdomarna, även om jag fick ta till Google translate ibland. Plötsligt kunde jag ringa och prata mycket mer med min mormor som bor i Etiopien. Hade jag inte jobbat de här tre åren, hade jag inte varit bra på mitt hemspråk.     

- Jag är som en mamma, en pappa, en syster, en bror, en lärare. Jag bryr mig helt enkelt väldigt mycket om våra ungdomar. Man ger mycket, men får mycket tillbaka. Jag har nog aldrig skrattat så mycket som här. Kanske är det lite speciellt för att jag själv har vuxit upp i området. Ibland när vi pratar om skolan har vi kanske till och med haft samma lärare. Det är som en liten by, där man springer på varandra privat. Då hejar vi glatt eller stannar och pratar. Ibland presenterar jag mina vänner, då kan de se förvånade ut – Har du kompisar Hermon? De tror liksom inte att jag har ett eget liv utanför jobbet, avslutar hon med ett skratt som smittar av sig. – Det är så kul, jag älskar det!

Fakta om Fritiden
Fritiden är till för barn och ungdomar från årskurs 7 till årskurs 3 i gymnasiet och är gratis att besöka. På tisdagar och torsdagar är även årskurs 6 välkomna.

Adress:

Hallonbergsplan 5
Tel: 08-706 80 00

Öppettider:

Vardagar 15-20
Fredagar 15-22

Vem blir nästa stjärna vi ska lyfta? Vet du någon i Hallonbergen+Ör som göra goda gärningar här och som du tycker att vi borde skriva om. Skriv till oss.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!