Vi träffar: Pokédrottningen Sihaam Masae

Sihaam Masae är grundaren till snabbmatskedjan Oh Poké och en av få svenska talanger på affärstidningen Forbes lista över framgångsrika personer under 30. Nyligen slog hon upp portarna till sin 22:a restaurang, i Umami Park, Hallonbergen.

Klockan är tio en solig onsdag när Sihaam sveper in genom dörren till Oh Poké i Umami Park. Iklädd vit skjortklänning och färgglad turban som matchar inredningens tropiska färger.

– Jag hoppas du är hungrig och sugen på att testa menyn, säger hon medan hon drar på sig plasthandskar och raskt plockar ihop en Ohana bowl och en Mauana Loa bowl.

För det är precis det som är tanken med hennes koncept – mat på under en minut, men absolut inte snabbmat i klassisk bemärkelse. En poké bowl är snarare rena hälsomaten med ursprung från Hawaii, där rätten serverats i århundraden. Den består traditionellt av varmt ris, kall fisk och en mängd grönsaker så som avokado, olika sorters kål, betor, edamamebönor, kimchi, furikake och mango.

Sihaam, som har rötter i Malaysia men bott större delen av sitt liv i Holland, hade länge intresserat sig för internationella mattrender. Hon noterade hur ”poké-flugan” plötsligt började erövra mark på allt fler ställen i Europa och insåg att hon kunde bli pionjär på svenska marknaden.

Och så blev det. Men historien bakom första restaurangen, som öppnade på Kungsholmen 2016, innehåller inte bara lycka…

Sihaam och maken Safuan Khan väntade sitt första barn men förlossningen slutade i katastrof. Sonen överlevde mot alla odds, men diagnostiserades med autism till följd av förlossningsskador. I ett försök att lyfta Sihaam ur den svåra depression hon hamnade i uppmuntrade Safuan henne att uppfylla sin dröm. Och som av en händelse blev lokalen vägg i vägg med Safuans sushirestaurang ledig.

– Företaget blev min räddning och mitt fokus. Men i början hade förstås väldigt få hört talas om poké bowls. Många frågade om vi hade koppling till mobilspelet Pokemon Go eftersom restaurangen låg precis mellan två ”poke stops”. Så i början körde jag en blandad meny, men såg till att exponera mina färgstarka pokébowls vid kassan. Och plötsligt ville alla ha dem.

Till skillnad från sushirestaurangen krävde pokékonceptet ingen kock, eftersom Sihaam beställer alla råvaror färdigskivade.

– Jag kan lära dig mitt kök på en kvart, vilket är en av våra största styrkor som kedja. Vi kan ge vem som helst chansen, bara hen har rätt inställning och en positiv energi. Det viktigaste är att man kan förmedla värme – vi ska vara det närmaste Hawaii gästen kan komma utan att lämna Sverige.

Ganska snart sålde Safuan sina fyra sushirestauranger för att investera i Sihaams företag och ta positionen som VD. Sedan dess har Safuans kusin, Shadlee Ismail även gått in som delägare och ekonomichef.

– Vi är som ett litet fotbollslag där alla har sin tydliga position. Jag ser trender, vad kunder gillar och syr ihop allt visuellt. Safuan är ett operativt snille och hanterar allt från leverantörer till hyresavtal. Shadlee, han är Zlatan – syns, hörs och vågar satsa. Det var faktiskt han som såg konceptets potential att bli en stor kedja.

Nyöppningen här i Hallonbergen är numer 22 på listan. Innan året är slut är målet att ha 30 restauranger!

Att poké bowls gått hem så stort i Sverige tror Sihaam främst beror på att sushi-trenden banade väg. Poké är mer eller mindre sushi i en skål, men till skillnad från sushirestaurangen kräver hennes koncept ingen kock. Allt beställs färdigskuret från leverantörer. Det enda som behövs är en riskokare och en diskmaskin – ingen stor fläktanläggning som är det absolut dyraste i en lokal som ska restauranganpassas.

– Med tanke på lokal så var det faktiskt Wallenstam som kontaktade oss angående Hallonbergen. Vi hade ingen koll alls på området, men nappade direkt. Vi är 12 minuter från stan med tunnelbanan och vi har köpstyrka i form av de många kontorsplatserna som kommer rymmas här i Umami Park. Men framför allt kände vi att vi skulle tillföra glädje till området. Dessutom slogs vi av att solen alltid verkar skina här. Jag älskar att jag blir bländad varje gång jag kliver ut från centrum. Nästan som ett litet Hawaii.

Hitta hit!
Adress: Fredens torg 4a, Umami Park
Avstånd till Hallonbergens T-bana: 300 meter
T-bana från T-centralen: 13 minuter
Öppettider: mån-fre 11-20 och lördag-söndag 12-20

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!