”Det känns självklart att ge tillbaka till ett område som har gett mig så mycket”

INTERVJUSERIE: TACK FÖR ATT DU ÄR DU, DEL 4

Semir Yebio är 30-åringen bakom Tryggt Tugg, som nattvandrar och ordnar aktiviteter för Hallonbergens ungdomar – trots heltidsjobbet som lärare.

– Jag vill ge barn och ungdomar chans till samma trygga uppväxt som jag själv fick här.

”Det finns inte ett smultronställe. Hela Hallonbergen är min favoritplats”, säger Semir Yebio när redaktionen vill stämma träff på hans favoritplats för att hålla intervju. Valet faller till slut på grillplatsen vid ”Toppis”, där Semir och de övriga ledarna i Tryggt Tugg har samlat ungdomar för att grilla och snacka om livet.

– Vi var ett gäng kompisar, alla uppvuxna här i Hallonbergen, som tyckte att stämningen kändes lite orolig, att ”den hallonbergska glöden” höll på att slockna. Därför startade vi 2017 Tryggt Tugg, en rörelse för närvarande unga vuxna, uppvuxna i Hallonbergen, som håller ordning utan att vara poliser.

Vilket initiativ! Hur funkar det i praktiken?

– Framför allt handlar det om att vi nattvandrar, varje fredag- och lördagkväll. Vi ordnar även aktiviteter, till exempel grillkvällar här vid Toppis och pizzakvällar i en närliggande lokal…

Vad tycker ungdomarna om er närvaro?

– Responsen är överväldigande. Ibland, när vi kommer gående i våra nattvandrarjackor, får vi till och med applåder. Ungdomarna har ett genuint förtroende för oss, vilket till stor del beror på att vi inte är främlingar som vandrar på ”deras” områden. Vi har ju själva vandrat i deras kläder en gång i tiden. En viktig poäng är att de ser att majoriteten av oss har studerat och fått jobb. Och att vi gjort det utifrån samma förutsättningar som de har.

Tryggt Tugg engagerar dig flera kvällar i veckan. Hur orkar du med, utöver heltidsjobbet som högstadielärare?

– Ingenting ger mig mer energi än att se en ung människa välja rätt väg i livet! Dessutom känns det självklart att ge tillbaka till ett område som har gett mig så mycket.

Vilket stöd får ni från det lokala näringslivet?

– Vi har sedan starten 2017 ett fint samarbete med Förvaltaren. De finansierar majoriteten av våra aktiviteter.

Vad hoppas du att era insatser leder till på lång sikt?

– Ett Hallonbergen som är ännu varmare och tryggare än det är idag. Där ungdomarna känner att studier och bra jobb är den rätta vägen. Vår plan är att kontinuerligt rekrytera in nya unga vuxna som med tiden kan ta över vårt jobb när vi ”gamlingar” skaffar egna barn och då får mindre tid över.

Hur såg din egen väg mot vuxenlivet ut?

– Det var självklart för mig att studera vidare efter grundskolan. Mina föräldrar kom hit som flyktingar från Eritrea och har alltid förmedlat att vi måste ta tillvara den fantastiska utbildning vi erbjuds här i Sverige? En chans man inte får dribbla bort.

Med tanke på att dribbla, visst är du före detta fotbollsproffs?

– Haha, nja proffs vet jag inte, men visst har jag spelat fotboll i hela mitt liv. Jag lirar fortfarande i division 2, fem till sex gånger i veckan.

Var det fotbollsintresset som fick dig att bli idrottslärare?

– Efter grundskolan satte jag mig ner och frågade mig själv, ”vad tycker jag är kul, vad vill jag plugga?”. Jag extraknäckte då på fritidsgården i Hallonbergen och kände att arbetet med barn och ungdomar passade mig. Och träning i olika former har alltid varit min passion, så idrottslärare kändes rätt självklart.

Hur är du som lärare?

– Hård men rättvis. För inte så längesen fick jag ett brev från en elev i samband med skolavslutningen. I brevet stod det ”i början tyckte jag du var för hård och tuff, men det visade sig att jag skulle älska den sortens lärare. Tack för allt”.

Till sist – vad är det med Hallonbergen som har en sådan dragningskraft på dig?

– Hallonbergen är en del av mig. Jag har så många fina minnen härifrån och jag hade en fantastisk barndom här. Även om jag nu inte längre bor i Hallonbergen, måste jag svänga förbi centrum några gånger i veckan och bara kolla läget. Jag känner så starkt för stället, och framför allt ungdomarna.

Så när flyttar du tillbaka?

– Det blir förmodligen när jag stadgar mig och får ett par ungar. Då flyttar jag mer än gärna hem igen. ”Borta bra men hemma bäst”.

FAKTA / SEMIR YEBIO

Ålder: 30.

Familj: Mamma, pappa och två äldre syskon.

Bott i Hallonbergen: Är uppvuxen här, så större delen av mitt liv.

Bäst med Hallonbergen/Ör: Om jag måste välja ett ställe så blir det ”Hawaii”, platsen mitt emot bussarna där solen alltid skiner. Där har jag hängt mycket i min ungdom.

Jobbar som: Idrottslärare på en högstadieskola i Rissne och driver sedan 2017 Tufft Tugg, som organiserar nattvandringar och aktiviteter för ungdomar.

Oanad talang: Jag kastar macka riktigt långt!

Motto i livet: ”Gör gott och du kommer få gott tillbaka”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!