"Jag vill få centrum att blomstra"

Yousef Waad är snickaren som sadlade om till florist. Som arbetar ideellt som diakon i Syrisk-Ortodoxa kyrkan och som startat en företagarförening som ska utveckla Hallonbergens centrum.

 

Klockan är 11 en torsdag i mars. Yousef Waad står nöjt och betraktar sin skyltning inför påsk. Påskliljor, tulpaner och färgsprakande blandbuketter som förhoppningsvis ska få kunderna att strömma till butiken som han köpte för fem år sedan.

När Yousef kom till Sverige från Bagdad för drygt 20 år sedan, var det en slump att han hamnade i Hallonbergen. Eller kanske snarare en lyckträff.

– Jag har testat att bo i andra förorter till Stockholm, men längtat hem till den lugna stämningen. Dessutom finns allt man behöver i Hallonbergen – butiker, restauranger, kultur och natur. Min absoluta favoritplats är området kring Lötsjön. Hit promenerar jag och min fru ofta. Ibland tar vi med oss en picknick-korg.

”Jag saknade den lugna stämningen så mycket att jag måste flytta hem igen”

Som utbildad snickare kändes det självklart att försöka försörja sig som det. Yousef hankade sig fram tillsammans med sina bröder, men det var svårt att stå sig i konkurrensen. Så för fem år sedan dök ett gyllene tillfälle upp.

– Min syster Nour, som då arbetade som anställd hos Elsis blommor, fick höra att ägaren måste gå i konkurs. Hon föreslog att vi skulle köpa verksamheten och jag tänkte varför inte. Som boende i området lockades jag av närheten till jobbet och att få vara med och utveckla mitt eget centrum.

Sedan verksamheten övergick i Yousufs händer har butiken bytt namn till ”Nya Elsis blommor”. Det jobbas mer aktivt med skyltning och sortiment har breddats med en mängd party- och presentartiklar.
– Det finns goda förutsättningar för ett blomstrande centrum. Hallonbergen är en knutpunkt för många fler än bara oss som bor här. Utmaningen är att få de passerande att stanna upp och handla.

Det är här företagarföreningen kommer in. Planen är att tillsammans skapa aktiviteter, i och utanför butikerna. Än så länge ligger förslag och idéer på ritbordet, men håll ögonen öppna…

Yousef ursäktar sig. För tredje gången pausar han intervjun för att besvara en fråga från en centrumkollega. Hur har han på så kort tid blivit en sådan ledargestalt?
– Min dörr är alltid öppen för den som vill ha hjälp. Som barn såg jag min mamma lyssna, hjälpa och ge råd. Hon var en sann medmänniska och min stora förebild. Dessutom är jag väldigt social, så det är lika mycket min egen vinst.

Vi är många med Yousef som ser potentialen i Hallonbergens centrum. Men vi måste alla bidra för att skapa den blomstrande galleria vi ser framför oss. Så stanna upp – köp ett fint kort, ett kramdjur eller någon av Nours vackra buketter. Du gör skillnad!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!