
Tillsammans för att nå gemensamma mål
Löparakademins 10-veckorsprogram i Hallonbergen närmar sig sitt slut. Vi hänger med ungdomarna till sista träningen innan slutprovet – den efterlängtade milen.
Nicole Ferreira Sjöström blåser i sin visselpipa, samtidigt som solen kikar fram över Rissnefältet, en tisdagskväll i maj. Vid sidan av spontan fotbollslek och familjer på picknick-filtar kämpar ett trettiotal ungdomar med utfall, armhävningar, situps och upphopp.
– Vi har jobbat hårt för att rekrytera så många ungdomar som möjligt. Gensvaret har varit långt över förväntan i en tid då stillasittandet bara ökar. Många har aldrig tidigare deltagit i träning utöver skolidrotten, berättar Nicole, en av Löparakademins ledare.
Till vardags jobbar hon som biträdande förvaltare på Balder, ett fastighetsbolag med stora planer för Hallonbergen.
– Vi vill förnya Hallonbergen genom nya bostäder i blandade storlekar och upplåtelseformer. Målet är en attraktiv, trygg och välmående stadsdel. Då behövs även initiativ på det sociala planet. Allt börjar med hälsa på lika villkor, därför var det självklart att sponsra Löparakademins 10-veckorsprogram.
Fördelen med just löpning, enligt Nicole, är att träningsformen passar alla, oavsett erfarenhet. Dessutom blir både delmål och utveckling så tydliga – en kilometer per vecka.
Hosana Teheste deltog i höstens pilotprojekt i Rissne. Hon fastnade för löpningen till den grad att hon anmälde sig igen när programmet kom till Hallonbergen.
– Tidigare blev jag andfådd bara av att gå i skolans trappor. När jag började löpträna märkte jag hur även minne och koncentration blev bättre. Det är ett fantastiskt initiativ och väldigt sorgligt att det snart är slut. Jag hoppas få komma tillbaka som ledare nästa år, säger Hosana.
Löparakademins filosofi är att koppla löpträning och styrkepass till personlig utveckling, studier och jobb. Därför pratas det mycket mål och drömmar.
Shaghayegh Fazli, som också deltar för andra gången, har utöver bättre kondition fått en stärkt tro på sin egen förmåga.
– Jag vågar till och med drömma om att bli polis en dag. Att bygga en stark kropp är en bra början, säger hon.
En annan som blivit ”helt hooked” på löpning är Kennaa Erana.
– Vilken hajp det här har blivit. Vi är många deltagare som peppar och är schyssta mot varandra. En fin gemenskap som har fått mig att inse att jag vill bli fritidsledare, säger Kennaa.
Klarar du milen då, Kennaa?
– Jamen, såklart!
Kort om Löparakademin
I Löparakademins 10-veckorsprogram får deltagarna genom träning, workshops och mentorskap verktyg för att sätta upp och nå personliga mål. Utöver att klara ett 10-kilometerslopp ska alla deltagare efter avslutat program ha fått:
- Stärkt tro på sin egen förmåga
- Redskap för att jobba målinriktat
- Ökad förståelse för vad som krävs i studier och arbetsliv
Programmet vänder sig till killar och tjejer i årskurs nio. Varje program leds av ideellt engagerade ledare. Mentorskapet och den naturliga kontakten med vuxna förebilder är en viktig del. Verksamheten finansieras av Balder, Förvaltaren och Sundbybergs kommun