Du kommer väl den 16:e och 23:e maj?

Den 9 maj gick startskottet för en tre dagar lång hyllning till kokkonsten, på Kökets Torg i Hallonbergen. Mammor, pappor, barn, tonåringar, far- och morföräldrar, grannar och vänner gick man ur huse för att laga mat och delta i spännande workshops. Du kommer väl den 16:e och 23:e maj?

 

Det var i ett samarbete mellan förskolan Stella Nova, Verdandi, Balder, det internationella forskningsprojektet Mapurban och arkitekten Elin Strand Ruin som idén om en stafett i matlagning föddes. Ett event som skulle få förskollärare, barnskötare och boende i Hallonbergen och Ör att samlas kring ett ämne som är intressant för alla – nämligen mat.

– Det blev ett välbesökt event. Som mest var det 65 personer som samtidigt stod runt köket och tittade på när åtta 8 kvinnor, från Stella Nova, lagade mat. I kastrullerna tillagades bland annat libanesisk gryta, vindolmar och kycklingsoppa, säger Fanny Allvin, fastighetsutvecklare på Balder.

Matlagningsstafetten hålls under ytterligare två måndagar – 16:e och 23:e maj. Och precis som under premiären kommer åtta maträtter lagas och serveras.

I samband med varje stafett-tillfälle hålls även workshops i sykonst och bihotellsbygge samt en utställning om ekosystemtjänster och demokrati.

Så boka in återstående datum i kalendern, snöra på dig förklädet och kom ner till Kökets Torg!

Var, när, hur?

Plats: Kökets Torg, Hallonbergens Centrum

Tider: 16 maj kl 15–20 och 23 maj kl 13.30–18.00.

FAKTA/ Det här är Kökets Torg

Kökets Torg är ett konst- och arkitekturprojekt som navigerar i gränslandet mellan konst, arkitektur, social hållbarhet och stadsplanering. Det var 2016 som arkitekten Elin Strand Ruin fick i uppdrag av Sundbybergs stad att skapa en plats som skulle öka kvinnors närvaro i det offentliga rummet. Tillsammans med Fastighetsbolaget Balder, Marabouparken konsthall, Kulturbryggan och förskolan Stella Nova utvecklade hon idén ”Kökets torg” – en permanent betongavgjutning som speglar de standardkök som finns i områdets lägenheter. Genom att placera kökets funktion och dess vardagliga aktivitet mitt i Hallonbergens centrum är målet att stärka lokala nätverk och visa potentialen av ett alternativt publikt rum.

FAKTA/ Det här är Mapurban

Mapurban är ett samarbete mellan tre europeiska städer; Stockholm, Berlin och London som påvisar ojämlikheter i tillgänglighet till resurser i staden. Målet med projektet är att dela erfarenheter, metoder och kunskap som kan motverka segregation.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!