Show must go on på Kulturcentrum

Hallonbergens Kulturcentrum är sedan 15 år ett levande kulturhus för unga som vill uppleva och skapa kultur. När covid-19 slog till var det viktigt att tidigt hitta alternativa vägar för verksamheten.

Hiphop-beatsen från Kulturcentrums dansstudio ekar över centrum. Det är streetdance-klassen som har flyttat ut förstärkare och högtalare på bakgården, en yta som innan Covid-19 var helt outnyttjad.

– Vi har flyttat ut de aktiviteter som går och det funkar hur bra som helst. Många av ungdomarna vi ser här idag har kommit hit sedan barnsben, så en nedstängning hade fått stora effekter för vår stadsdel, säger Per Fjällström chef för Kulturskolan, som står för huvudparten av de aktiviteter som erbjuds på Kulturcentrum.

I ett av Kulturskolans musikrum sitter ett lysande exempel; Raphael Wolde-Selassie, som deltagit i Kulturskolans musikaliska verksamheter i hela tolv år.

– Vi är fem syskon som spelar instrument här, så för min familj har Kulturcentrum stor betydelse. Under åren har jag lärt mig spela piano, gitarr och nu komponerar jag för orkester. Mitt mål är att komma in på någon av landets musikhögskolor, säger han.

Kulturcentrum etablerades redan 2006 med uppdraget att erbjuda ett brett urval av kurser i dans, musik, teater, bild, form och konst. Här finns både öppen verksamhet och terminskurser. 

 

– För de aktiviteter som inte kan utföras utomhus har vi anpassat maxantalet personer till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Därför måste man numer boka tid till ”Aggregat”, vår öppna ungdomsverksamhet.

Men omställningen handlar också om att ändra metod för undervisningen, eller kanske snarare forum för den.

– För de barn och ungdomar som inte kan komma hit överhuvudtaget erbjuder vi distansundervisning och så lägger vi upp tutorials på YouTube. Till exempel visar vi hur man använder olika musik-appar, gör såpbubblekonst, växttryck och egen inredning. Vi är också aktiva på facebook och instagram. Nyligen livestreamade vi en exklusiv konsert med multiartisten NJAMNJAM 77. Mer kommer, so stay tuned, avslutar Per.

Kort om Kulturcentrum

Kulturcentrum har sedan öppnandet 2006 varit en kulturell mötesplats för alla åldrar. Här samlas en mängd kreativa verksamheter under samma tak:

  • Kulturskolan undervisar i dans, musik, teater, bild, form och konst. Till för dig som är mellan 2 och 25 år.
  • Galleri Ung erbjuder barn och unga vuxna ett alldeles eget forum för att ställa ut konst
  • Foajén har en scen med ett varierat kulturprogram som även riktar sig till vuxna. Genom åren har bland andra Arja Saijonmaa och Anders Lundin uppträtt här!

 

Håll dig uppdaterad med evenemangskalendern

https://www.sundbyberg.se/kommun-politik/aktuellt-och-evenemang/evenemang.html

Kulturskolan online

YouTube tutorials:

https://www.youtube.com/watch?v=UZKC5IEMze0

Facebook:

https://www.facebook.com/kulturskolansundbyberg

Instagram:

https://www.instagram.com/kulturskolansthlm/

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!