TalangAkademin erbjuder praktikplatser med valideringsintyg

Talangakademin arbetar för att människor som hamnat utanför den reguljära arbetsmarknaden ska få en ny chans. Genom praktik med valideringsintyg skapas en god spiral både för talangerna, arbetsgivarna, och på sikt hela Sundbyberg. 

Daniela Bjurenvall har bytt om till träningskläder och promenadvänliga skor. Det är tisdag eftermiddag och dags för veckans ’Walk and Talk’ - ett nytt koncept som startade när coronakrisen stängde många dörrar.

Projektet där alla vinner

TalangAkademin slog upp portarna i Hallonbergen centrum i januari 2019. Sedan dess har de arbetat outtröttligt med att få ut människor som länge gått utan arbete, tillbaka in på arbetsmarknaden. Detta sker genom validerade praktikplatser där talangen både får referenser och ett intyg på sitt lärande. Hittills i år har nästan 50% av de som fullföljt sin praktik med validering fått arbete efteråt.

Hit kommer talangerna frivilligt. Många efter att ha blivit tipsade antingen av Arbetsförmedlingen eller via Sundbyberg stads arbetsmarknadsenheter, vuxenutbildningen samt SFI (Svenska för invandrare) Intresset har varit stort från både arbetssökande och arbetsgivare.

Daniela och TalangAkademin är ett stort stöd för både yngre och äldre som vill ta sig ut i arbetslivet.

Praktikplatserna erbjuds genom TalangAkademin i samarbete med Sundbyberg stad och Arbetsförmedlingen samt flera medverkande fastighetsbolag i Sundbyberg.

Gensvaret från det lokala näringslivet har varit väldigt positivt, och praktiken kan handla om allt från att vara i klädbutik eller restaurang till fastighetsskötsel och parkarbete hos något av de medverkande fastighetsbolagen.

- ”Talangerna behöver inte sitta hemma, utan kommer in i samhället, vilket leder till bättre mående. Samtidigt lär de sig något nytt, får referenser och i många fall även viktig språkträning” Säger Daniela, ”De involverade fastighetsbolagen hittar förhoppningsvis framtida personal, många är personer som bor i deras fastigheter och som sen har råd att både bo kvar, handla i de lokala affärerna och äta på restaurangerna som etablerar sig i området. Det blir en god spiral för både individ och samhälle”


Nytänkande gav bra resultat

När coronaviruset började spridas i början av 2020 stängde dock många ner sina verksamheter, och en stor del av praktikplatserna försvann på kort tid.

Då fick TalangAkademin ställa om och tänka till lite. SFI satsade på distansundervisning och även Arbetsförmedlingen erbjöd mer digitala tjänster. Detta ledde till att många sökte sig till TalangAkademin istället, för att få veta mer.

Eftersom den primära verksamheten är att få ut människor i praktik med validering, satsades det nu mer på verksamheter som inte drabbats negativt under krisen, till exempel matbutiker, som nu välkomnade fler praktikanter.

Samtidigt föddes även idén om ’Walk and Talk’. Det vill säga Corona-anpassade möten utomhus, där deltagarna bland annat kan få tips eller hjälp med cv-skrivning och fylla i blanketter till arbetsförmedlingen. Därefter fortsätter det med en promenad runt området, så alla får chansen att röra på sig, knyta kontakter, prata om vad som händer och ventilera tankar och känslor.

Det hela började med en grupp som genom tidigare praktik redan har varit i kontakt med TalangAkademin, som i sin tur tog med sig vänner och det blev snart ett mycket omtyckt och välbesökt event.

Tiger och Ahmed är ofta med på ’Walk and Talk’, och den här dagen har Ahmed även tagit med sin syster Hanni.

 

Positivt möte i solen

Den här dagen är bland annat Ahmed, Tiger och Laura med på promenaden. De berättar om sina tidigare praktikplatser, där alla har trivts mycket bra. Ahmed fick chansen att praktisera på ett byggföretag, där han först fick sortera på lagret och sen lära sig mer och mer. Nu är drömmer att fortsätta inom byggbranschen.

”Det här har betytt jättemycket för mig. Jag har fått ett nytt nätverk och flera dörrar har öppnats, samtidigt som jag har fått en massa redskap och bättre självkänsla så jag vågar kämpa för mitt mål. Förut visste jag ingenting om byggbranschen, men nu vill jag utvecklas, lära mig mer, och drömmen är att bli handledare” – Ahmed, talang.

Laura har nyligen avslutat sin praktikplats på Stora Coop, och hoppas att det kommer leda till mer längre fram.

Tiger fick först praktikplats på en sportbutik, vilket sen ledde till sommarjobb inom parkskötsel hos Fastighets AB Förvaltaren, som är ett av de involverade fastighetsbolagen.
Under promenaden ursäktar han sig för att svara i telefonen, och det är körskolan som ringer. Tack vare att han fick sommarjobbet har han nu råd att uppfylla sin dröm om att ta körkort.

Det blir en härlig promenad. Solen skiner, talangerna skrattar tillsammans, Daniela turas om att ta enskilda samtal där hon uppmuntrar och stöttar, sen avslutas allt med ett rörelsepass på gräsmattan innan vi skiljs åt och går åt varsitt håll. Alla med en ljus och hoppfull känsla i kroppen.

Talangakademin är ett samarbetskoncept med Förvaltaren, Wallenstam, Balder, Wåhlin Fastigheter, Järntorget, Arbetsförmedlingen och Sundbybergs stad.

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!