Vi träffar: Anna, vars vintagebutik gör dubbelt gott!

Nyligen slogs portarna till ”Second hand market” upp på Odlingsgatan 2A i Umami Park. Här vill grundarna dels inspirera invånarna till att handla begagnat, dels erbjuda en plats för arbetsträning som gör skillnad.

Prick klockan 10 låser Anna Dunberg upp dörren till sin välordnade vintagevärld av väskor, elektronik, böcker, leksaker, herr-, dam- och barnmode. Här kan boende och pendlare fynda prisvärda plagg i finfina material. En kortkjol i fint påfågelmönster för 50 kronor kanske kan vara något? Eller någon glittrande bijouteri för en tjuga?

Och där står ju för sjutton ett par pumps från Manolo Blahnik! I mörkblå sammet med strass och öppen tå i toppenskick. Sortimentet fylls hela tiden på efterhand, främst från eget lager, men på sikt hoppas Anna att boende kommer hit med avlagda kläder och leksaker som kan få nytt liv i butiken.

– Vi försöker färgkoordinera kläderna så att det ska bli enkelt för kunden att matcha ihop olika plagg. Just nu har vi valt orange som tema på det främre butikstorget, det är tydligen en av vårens accentfärger.

Men det är inte ett brinnande modeintresse som ligger bakom idén till butiken. Målet är att minska social exkludering genom att hitta bättre vägar till arbetsintegration.

– När jag träffade min kompanjon Ahmed Elsayed, som precis som jag har flera års erfarenhet av arbete i olika sociala verksamheter, var vi väldigt överens om att arbetsträning för långtidsarbetslösa i många fall inte fungerar. Vi anser att man måste frångå ett generaliserat synsätt och istället anpassa arbetsträningen till varje individ, med en långsiktig plan för vad som ska hända efteråt.

För två år sedan startade duon den ideella föreningen Unified Society och började planera för en butik som skulle fungera som en plats för arbetsträning och även finansiera rörelsen. Om Second hand market gör succé kan det i framtiden bli tal om fler butiker.

Att Anna och Ahmed hamnade i just Hallonbergen var ren slump, men en lycklig sådan.

– Planen var att vi skulle etablera oss i Barkarby. När vi gick miste om den tänkta lokalen hörde Wallenstam av sig och föreslog Umami Park. Efter en jättefin visning i området insåg vi att vi skulle få en prisvärd lokal med stora ljusa fönster och perfekt läge mitt i bostadsområdet samt att det fanns både kundunderlag och stora möjligheter till givande samarbeten.

Framförallt hoppas de få kontakt med andra butiksägare i området, för att på sikt hitta fler kvalitativa arbetsplatser för sina klienter.

– Vi gillar verkligen blandningen av verksamheter här, med allt från pokérestaurang, café och livs till barberare och kemtvätt. Vi känner oss övertygade om att vi tillsammans kan skapa ett mer mänskligt samhälle.

Hitta hit!
Adress: Odlingsgatan 2A i Umami Park
Avstånd till Hallonbergens T-bana: 300 meter
T-bana från T-Centralen: 13 minuter
Öppettider: mån-fre 10-18 och lördag 11-17

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!