Ödet avgjorde när Tomas Barberare fick sin drömlokal

Barbershop fick sitt namn genom sångstilen som uppstod i rakstugorna runt USA i slutet av 1800-talet, när männen som väntade på rakning sjöng sånger i imporviserade stämmor. Idag står namnet mest för lokalen där barberaren arbetar med att klippa och styla mäns hår och skägg – och på nyöppnade Tee’s Barbershop i Umami park har man tagit med sig strukturen från ursprungslandet.

Tomas Ariason möter mig i dörren till sin nyöppnade Barbershop, och välkomnar mig med ett stort leende och sjungande amerikansk dialekt.

Han kommer från en riktig entreprenörsfamilj, som flyttade till USA -97 för att öppna restauranger i Oklahoma och Texas.

För några år sen flyttade han tillbaka till Sverige för att bilda familj, har jobbat som frisör i Sundbyberg och på söder, men även hunnit med en kort flytt till Barcelona där han öppnade en Barbershop strax innan coronaviruset bröt ut. Något som tvingade familjen att flytta tillbaka till Sverige, och Tomas kände att om han nu skulle komma tillbaka, så skulle han öppna något eget även här.

Fick den perfekta lokalen i Umami Park

Familjen flyttade tillbaka till Järvastaden, och tack vare närliggande Råstasjön och Stora Coop rörde de sig mycket i Umami Park. Snart upptäckte Tomas fru att det fanns en perfekt tom lokal med en skylt att de sökte just en barberare!
Dessvärre meddelade hyresvärden att den redan var uthyrd, och Tomas fick rikta blicken mot en lokal i Ulriksdal istället.

Men återigen hade coronaviruset ett finger med i spelet. Det ledde nämligen till att förhandlingarna för den andra lokalen drog ut på tiden, samtidigt som de blivande hyresgästerna i Umami Park drog sig ur av samma anledning. Så samma dag dom kontraktet i Ulriksdal skulle skrivas på, fick Tomas ett samtal från Wallenstam att hans drömlokal var ledig!

Nu har det gått två månader sen dörrarna till Barbershopen slog upp, och det visade sig vara en lyckad satsning. Tomas gamla stamkunder från Thuletorget i Sundbyberg kommer nu hit, samtidigt som han har fått många nya kunder från både Hallonbergen + Ör, Ursvik och de nybyggda husen i Umami Park.

Livskvalitet för både kunder och barberare

På Tee’s Barbershop används samma struktur som i USA. Det vill säga att kunderna får boka tid, och Tomas sätter av generöst med tid för varje bokning, så det inte ska sitta folk och vänta och göra så att personen i stolen känner sig stressad.
Istället är kunden i fullt fokus, och Tomas svarar inte ens i telefon under behandlingen. Besöket ska vara lugnt, avslappnande och en trevlig paus från vardagen.

Även Tomas egen livskvalitet har ökat sen han öppnade shopen. Det går snabbt att ta sig hit med buss, och vid fint väder går det lika bra att cykla och promenera. Något som har lett till mer tid för familjen, och som han själv uttrycker det ”Om du jobbar med det du älskar är det inget jobb, då är det en hobby”.

På bordet ligger några menyer från närliggande restaurangen Beiruti, som Tomas gärna gör reklam för på grund av den fina lokalen och fantastiska maten. Han firade själv sin födelsedag där och försöker äta där med familjen minst en gång i veckan.

Vad kommer din Barbershop göra för området?

Jag tror det kommer göra mycket för området. Jag tror det behövs. För i Ursvik finns det salonger, frisörer, samma med Järvastaden - men ingenting speciellt för herrar.
Så det känns jättebra att vara här, jag har jättefin utsikt, det är bra människor som kommer hit, och man märker utvecklingen i området och att det verkligen är bra folk som bor här. Vi bor i ett fantastiskt område, så nära till allt, både naturen och staden. Du kan inte få mer än så och vara 12 minuter från stan, så det känns otroligt.

Vad är dina förväntningar på framtiden?

Att fortsätta växa, förhoppningsvis få in en barberare med lika stor passion som jag. Just nu trivs jag själv, men i januari när det lugnar sig lite kan jag leta efter någon som passar in.
Och jag har fått flera nya kunder från husen runtomkring och jag tror att redan om ett år så kommer det vara ännu bättre, fler flyttar in, det blir mer trafik.
Jobbar du hårt och ger allt du har, så kommer du att få tillbaka mycket mer än vad du ger.

Nyfiken? Besök gärna @tees_barbershop på instagram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Det bästa och senaste direkt från Hallonbergen + Ör, i din inbox!